Narcis

od: Jovana

 

                                                  Narcis

 

Biti sa “narcisom” ili ti narcističkom strukturom ličnosti u bilo kakvom odnosu je jako teško. I ponekad ostavlja trajne posledice. Traume za ceo život.

Iako je na početku toliko lako, kao perce. Posebno u emotivnom odnosu. Sve teče kao niz vodu.
On je tu za vas. Ne, on je uvek tu za vas i pored vas!
Čini vam se da ste njegov ceo svet.
Da ste mu najvažniji na svetu.
Najvoljeniji na svetu. 24/7
Razmišljate da li vi njega zaslužujete.
Mislite kako vas je Bog pogledao i poslao vam ovu divnu osoPu:-).

Ali, avaj idila sa narcisom ne traje doveka. Kada shvati da ste “Božiji i njegovi”, da gledate u njega kao u “Boga”, da vam je najvažniji i jedini, da vam je već “odstranio” pola prijatelja i udaljio vas od pola članova porodice, da samo njemu verujete, da ste pored njega “sigurni”, e tu kreće pakao.

Još ako živite ili ste se venčali sa narcisom ili čekate dete, e onda ste stvarno upali u njegove “kandže” iz kojih je jako teško da izvučete “zdravu glavu”.

Na početku narcis vas uzdiže na pijedestal, da bi kada je siguran u vašu pripadnost, koristio sve moguće metode da vam ubije samopouzdanje.

Iako ste lepi, postaćete odjednom ružni. Iako ste do sada bili pametni, postajete užasno glupi i dosadni.
Iako možda ne daj Bože imate koje kilo viška ili volite da jedete, postajete jako debeli. I da, odjedanput vi ništa ne znate.

Narcis će uraditi sve da vas “sroza” u sopstvenim očima , ali ljudi baš sve. Bez skrupula. No limits. On ne preza ni od čega. To mu je duševna hrana.
Da, vi njega ne zaslužujete, ko ste vi, bez njega bi bili niko i ništa…

A on je naravno najbolji, najpametniji, ne daj Bože da kažete nešto što on ne smatra da nije tačno. Najebali ste, doslovno rečeno.

Ne daj Bože da mu protivrečite. Onda tek kreću manipulacije, ucene i pretnje. Pa idu čak i do pretnje (samo)ubistvom. A ne daj Bože da ne želite da budete sa njim! Hm! Pa ta osoba se nije rodila koja bi njega ostavila!

Njegov svaki korak je proračunat i isplaniran. Stvara vam konfuziju, strah i sumnju u sebe. Stvara vam nepoverenje u sebe. Vrtite se u začaranom krugu sopstvenog ludila. Tačnije pakla.

I tako traje i traje ili dok vas bukvalno ne ubije u pojam ili dok se ne desi neki okidač ili ti triger koji vas izmesti iz situacije i natera da se menjate i borite.

Da biste pobegli glavom bez obzira od narcisa nije ni malo jednostavno.
U većini slučajeva je to Sizifov posao.
Ali je moguće.

Na prvom mestu potrebno je da donesete odluku! Da imate jaku želju i volju! Da potražite pomoć. Porodice, prijatelja, stručnih lica…
Jer da ste mogli sami, narcis vas ne bi doveo tu gde ste.
Narcis bira specifičan tip ličnosti koji opet nosi neke svoje disfunkcionalnosti iz primarne porodice.
I ono što je jako važno narcis vas ne čuje! On samo čuje i vidi sebe!

Ukoliko ste doneli odluku da prekinete odnos sa narcisom, svaka vam čast na hrabrosti! Ali da znate, sledi vam ne baš kratak oporavak.
Najvažnije je da poradite na svom samopouzdanju i traumi sa terapeutom. Jer posle narcisa ostaju posledice, koje ako se ne zaleče mogu delovati toksično, ponekad i kobno po vaš dalji život.

Mislite na sebe! Volite sebe! Imate samo jedan život!
Svi mi grešimo, ali je važno kako transformišemo naše greške!
Pretvorite svoje greške u nove prilike!
Niste sami! Svako je u životu imao nekakav susret ili odnos sa narcisom.

Vi ste vlasnik svoga života i ne dajte da vas vodi strah, nego ljubav!
Borite se za sebe!

0 komentar
0

You may also like

Ostavite komentar