Jutarnje stranice

od: Jovana

Ja sam svoje pisanje “Jutarnjih stranica” započela pre nekoliko meseci zahvaljujući savetu moje divne mentorke Žane i njenoj preporuci da pročitam knjigu Džulije Kamerun “Put umetnika”. Mogu slobodno da kažem da su mi “Jutarnje stranice” život promenile!

Džulija Kamerun kaže da bismo vratili svoju kreativnost, prvo moramo da je pronađemo, a to ćemo uraditi najpre pomoću “Jutarnjih stranica”, to jest “ceđenja uma”. Jutarnje stranice su osnovni alat buđenja kreativnosti.

Sad se vi pitate šta su to tačno “Jutarnje stranice”?

Najprostije rečeno to su tri stranice A4 formata pisanog texta, isključivo vaših misli, po principu koja god vam misao dođe vi to zapišete. Važno je da znate da ne postoji pogrešan način pisanja “Jutarnjih stranica”. I da ispišete sva 3 lista do kraja! I da ne preskačete pisanje bez obzira kako se osećate tog dana! Budite spremni  da Jutarnje stranice otkrivaju naše unutrašnje biće!

Na početku mog pisanja “jutarnjih stranica” to je bila borba između prošlosti i sadašnjosti, mnogo briga, strahova, neispunjenih očekivanja i nadanja.

Šta je sve papir u mojoj svesci pretrpeo, skidam mu kapu! Mnogo bola, tuge, patnje, besa, ljutnje, gorčine, frustracije, negativnosti, nepovezanosti, samosažaljenja, sve ono što nisam mogla da iskalim na nekom drugom, da kažem… papir je istrpeo.

Nekada sam samo sedela i ćutala i nisam mogla minutima, možda i satima reč da napišem.

Ali blokade i maske padaju polako, strpljivo, upornošću i radom na sebi. I zbog toga sam mnogo zahvalna na tom jutarnjem izbacivanju svega i svačega, onog najgoreg đubreta koje se taložilo godinama u meni. Jutarnje stranice su mi pomogle da skinem slojeve sa sebe, iscelile su me i to rade i dalje. Kako su meseci prolazili tako je bes i ljutnja bivala sve manja, kao i pisanje o prošlosti. Pisanje oslobađa i olakšava, kao da ste se izjadali najboljoj prijateljici i bolje od toga! Kao da vam je pao kamen sa srca, kao da ste otpustili veliki teret i osetili ogromno olakšanje.

Danas u mojim “jutarnjim stranicama” možete pročitati, mislim ne možete, al’ zamislite, aj’ sad malo vi kreirajte i pustite mašti na volju ;), o sadašnjosti i budućnosti, o onome šta želim i kako vidim sebe. Ni dan danas, kao ni na početku pisanja mi nije bilo teško da se probudim ranije da bih ispisala stranice koje leče.

Moje ideje, snovi i ciljevi danas glatko klize po papiru. Kada bih uporedila moje “jutarnje stranice” sa početka pisanja i sada, to bi bila ogromna razlika između stranica punih lutanja, zbunjenosti, strahova, frustracija, problema, istresanja besa i ljutnje, i sada sa druge strane jasnih i preciznih ciljeva, samopouzdanja, unutrašnje snage, volje, želje i kreativnosti, bez onog dosadnog Cenzora koji sve i svakog kritikuje i kome ništa nije dovoljno dobro, koji se javljao na skoro svakoj stranici, a sada se javi tek poneki put. I sada se ponekad ispolji i deo prošlosti, odnosno deo prethodnog dana, ako me nešto muči ili se zbog nečeg nisam osećala prijatno, ja to sve lepo stavim na papir i “jutarnje stranice” to progutaju, sklone od mene.

Ode kao rukom odnešeno. A ruka i prenela i odnela!

Jutarnje stranice uče logički um da se povuče i dopusti umetničkom umu da se razigra. Svako ko iskreno piše jutarnje stranice srešće svoj izvor mudrosti.

“Reči su oblik delovanja koji ima sposobnost da podstiče promene” – Ingrid Bengis

You may also like

2 komentari

Avatar
Sanja 13/08/2019 - 09:43

Upravo čitam tu knjigu i pišem stranice…😉
…nadam se da cu i ja uspeti na tom putu…😘

Odgovor
Jovana
Jovana 20/08/2019 - 19:33

Draga Sanja, samo Veruj u sebe, vredno radi i pisi, ne odustaj 🙏 Naravno da ces uspeti, nije lako Ali je moguce! Srecno, zelim ti sve najlepse, pozdrav! 😘❤️

Odgovor

Ostavite komentar