Koga mi ustvari hranimo? – Emocionalna ili fizička glad – Emocije i prejedanje

od: Jovana

Da li i vi imate periode kada se prejedate slatkišima i brzom hranom, a posle toga imate osećaj krivice i griže savesti? I nekako se vrtite u začaranom krugu.
Poznata nam je izreka da smo ono što jedemo, ali način na koji jedemo mnogo više govori o nama nego što smo ustvari svesni.

Navike vezane za hranu nam pokazuju dosta aspekata nečije ličnosti i ponašanja.
Na osnovu studije koja je proučavala stil jedenja dokazano je da osobe koje sporo jedu vole imati sve pod kontrolom, samouvereni su i znaju da uživaju u životu. Pokazalo se da sporim jedenjem možemo da podignemo energiju i da se osećamo zadovoljnim kako onim što smo pojeli, tako i uopšte.

Osobe koje brzo jedu su ambiciozne, nestrpljive i otvorene za nova iskustva. Pokazalo se da je štetno za zdravlje da se brzo jede, a uzrok je i debljanja.
Avanturisti po pitanju hrane su spremni izaći iz zone komfora, upustiti se u rizike i nova uzbudjenja kako bi im život bio što zanimljiviji.
Izbirljivi koji odbijaju njima nepoznatu hranu su neretko neurotični, sa strahovima i anksiozni.

Najveći problem današnjice je kako bi osobama koje žele da smršaju bilo mnogo lakše da toliko ne vole slatkiše. Svesni da je čokolada u neograničenim količinama i u pola noći posledica gojenja i viška kilograma. Ali svest o tome ne pomaže da prestanu da jedu!
Šećer nas umesto sitim čini gladnim, jer izaziva brzo lučenje insulina, a potom i brz pad šećera koji uzrokuje ponovnu glad i potrebu za još slatkiša.
Kada odlučimo da se odviknemo od slatkiša trošimo puno energije da bismo istrajali u tome, pa često postanemo nervozni i razdražljivi, pa neretko ne uspemo da izdržimo period odvikavanja i kontrole i vraćamo se na staro.
Ukoliko želite da budete zdravi hranite se redovno, jer jedino na taj način ako smo veći deo dana siti ćemo izbeći nagle oscilacije šećera u krvi koji pokreću želju za slatkišima.
Posebno je teško odupreti se slatkišima u trenucima stresa, ljutnje ili pri drugim negativnim emocijama.

Kako da istrajemo bez slatkiša?
Treniranjem svesti i ukusa, težiti tome da slatkiši izgube atraktivnost i da ih zamenimo nekim drugim namirnicama. Promenom pogleda na slatkiše! Sve ide iz glave. Što ih manje budemo voleli, biće nam sve lakše da im se odupremo. A posebno je važno da unosimo manje energije nego što je trošimo.

Od davnina smo programirani da jedemo više nego što nam treba kako bi napravili zalihe hrane za vrlo verovatno ponovno gladovanje.
Činjenica je da ne jedemo samo zato što smo gladni.
Jedemo u društvu – jer je tada nekako sve sladje, jedemo i kao odgovor na emocije – jer je nekako lakše da ih zatrpamo hranom nego da mislimo šta nas to tišti, jedemo kad nam je dosadno – kad ne znamo šta ćemo sami sa sobom…

Šta mislite ima li istine u ovoj naizgled na prvi pogled šali : “Što si se tako ugojila? Da ne mogu da me ponesu emocije.

Danas je problem sa težinom evidentiran kao duhovni nesklad.
Jedan od pokazatelja da često jedete više da biste se izborili i nahranili vaše emocije jeste ako vam se jede ista hrana u isto vreme. Ako to osvestite, sledeći put umesto da posegnete za čokoladom izadjite na vazduh i prošetajte 10 minuta ili uzmite papir i pišite dok sve što vas muči ne izbacite iz sebe. Provereno pomaže! Probajte! Ili idite u kupatilo i istuširajte se. Ili pak pozovite blisku osobu i izjadajte joj se, osećaćete se lepše i lakše nego da ste pojeli čokoladu posle koje se javlja griža savesti i osećaj krivice.

Najnovija istraživanja pokazuju da više jedemo kad smo sretni nego kad smo pod stresom. Neki se prejedaju kad su srećni i kada im je lepo, ne žele sebi da uskrate užitak u hrani, a sutra se kaju zbog količine kalorija koje su uneli.
Najčešća prejedanja su popodne, kao odgovor na stres koji se nakupio u toku dana, čime se stres pojačava.
Na osnovu istraživanja hrana koju najčešće uzimamo kada smo uznemirani je: sladoled, čokolada, keks i pizza.
Nadjite meru, ni u čemu ne treba preterivati.
Idealno je ne gladovati, nego jesti na tri sata umereno i imati tri obroka i dve užine u toku dana.

Ljudi koji jedu da bi umirili emocije se osećaju bolje dok jedu, ali nakon toga se osećaju loše jer nisu umeli da se kontrolišu.
Zato razmišljajte o hrani kao izvoru energije, kao zdravim namirnicama koje čine da se osećate bolje i lepše.
Naučite da napravite razliku izmedju emocionalne i fizičke gladi – kada vam krči stomak, imate glavobolju i manjak energije. Emocionalna glad se javlja odjednom, sad i odmah, deluje kao da ćemo umreti ako nešto ne pojedemo odmah.
Zapamtite, prejedanje vam neće pružiti utehu ni ublažiti negativne emocije ni nahraniti osećanja.

Ako to radite ponekad kao ja, umereno, to je u redu.
Ja uživam u raznoraznim poslasticama i otkrivajući nove restorane dezert ne propuštam, ali zato na primer kada nisam na putu često imam “cheat” dane kada se takoreći čistim i ne jedem slatkiše i preskačem večeru ili pak pojedem jedan grčki jogurt.
Takodje 3-4 puta nedeljno treniram, 2 puta nedeljno idem na yogu. Volim da šetam. Obožavam masaže. Volim svoje telo i ugadjam mu.
Imam neka uverenja kao što su da svako jutro čim ustanem popijem čašu vode sa iscedjenim limunom i kašičicom meda i verujem da od toga mršavim.
Posle toga pojedem šaku borovnica koje su najjači prirodni antioksidans.
Takodje često jedem prosenu kašu za doručak jer me zasiti. Obavezno imam dve voćne užine. I ne pijem kafu. Kada mi se nešto gricka pojedem šaku badema.

Znam, ništa nije lako, ali i vi to možete!
Dokazano je da je potrebno 21 dan da steknete novu naviku.
Pronadjite svoj balans i ono u šta verujete i sledite!
Prihvatite i volite sebe i svoje telo baš takvo kakvo je!
Ako se odlučite na dijetu neka to bude na zdrav i umeren način.

Ako smo navikli u trenucima uznemirenosti, u PMS-u ili kada nismo dovoljni naspavani da jedemo kolač ili čokoladu, naravno da ćemo opet u takvim trenucima tražiti neki slatkiš jer naše telo je zapamtilo taj osećaj i povezuje slatkiše sa lepim i smirujućim osećajima.
Zato je važno da osvestimo zašto danas nesvesno posežemo za slatkišima i da pronadjemo adekvatnu zamenu koja će moći da nas umiri u takvim trenucima.
Posebno je važno da u takvim trenucima imate podršku porodice, prijatelja, partnera, kolega… biće vam mnogo lakše!

 

Volite sebe, svoje telo, izaberite bilo kakvu fizičku aktivnost ( šetnja, teretana, plivanje, yoga, ples… ) i budite dosledni, idite u krevet na vreme, spavajte bar 7-8 sati ( kada niste naspavani veća je verovatnoća da ćete posegnuti za slatkišima jer nemate dovoljno energije ) i ono najvažnije osvestite svoje emocije ( ne zatrpavajte ih hranom ) i počnite zdravo da se hranite, ne čekajte ponedeljak nego počnite već danas, postepeno, dovoljno je da napravite jedan mali, prvi korak, za početak promenite bar jednu stvar, posle sve ide svojim tokom i naravno podržite sebe, a i neka vas drugi podrže na vašem putu promene ka zdravom životu i balansu!

You may also like

Ostavite komentar