Moje iskustvo – Kako zavoleti sebe?

od: Jovana

 

Kako zavoleti sebe je danas jedno od najvažnijih i najčešćih pitanja.

Moja istinska, bezuslovna ljubav prema sebi započela je pre jedno desetak godina sa knjigom Lujze Hej – “ Kako da izlečite svoj život”.

Iako sam do tada mislila da volim sebe, ova knjiga mi je pomogla da spoznam da se moje ponašanje, uverenja i dela baš i nisu slagala sa tim. Ova knjiga je bila moje takozvano “budjenje”! Da zavolim sebe baš takvu kakva sam, da se prihvatim sa svim manama i vrlinama, da prestanem sa osudom i krivicom, da oprostim sebi mnoge stvari, da budem sebi prioritet, najvažnija.
Naravno sve ovo nije došlo odjedanput. To je dug proces koji i dalje traje. Kda jednom počneš da zavoliš sebe i da radiš na sebi, da se trudiš da budeš najbolja verzija sebe, onda stajanja nema.
Ja danas nisam ona ista osoba koja sam bila juče. Mi se svakoga dana menjamo, rastemo i razvijamo. I to je prirodno.

Meni je ljubav prema sebi doneo rad na sebi!  Rad na svesnosti! Razumevanje sebe! Prihvatanje sebe!

Za mene je ljubav prema sebi osećaj koji imam u sebi u svim situacijama! Ne samo u onim lepim i pozitivnim, nego i u onim manje lepim, kada se javlja krivica, griža savesti, sumnja, kajanje zbog nekih odluka i grešaka. Na tom osećaju moramo da radimo svakodnevno. Da ga negujemo. Istinska ljubav prema sebi jeste uslov za sretan život! 
Ljubav prema sebi je predivna, nežna, daje nam snagu i motivaciju kada nam je najpotrebnije.

“Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe.”-Isus, Sveto pismo

Ako ljubav nemamo u sebi i za sebe, nećemo je imati ni za drugog.

Ljubav prema sebi se uči! Svakodnevnim radom na sebi mi učimo da zavolimo sebe sa svim manama i vrlinama. Kako one naše dobre, tako i one malo manje dobre strane. 

 

KAKO SAM JA ZAVOLELA SEBE?

-radom na sebi koji traje i dalje

-radom na svesnosti

– kroz psihoterapiju i druge metode

-prihvatila sam da sam jedino ja odgovorna za svoj život

-prihvatila sam sebe, sa svim manama i vrlinama, a onda i druge

-razvila sam samopouzdanje i sampoštovanje

-postavila sam granice prema drugima ( pročitaj moj text “Postavljanje granica prema drugima” ) i naučila sam da poštujem tudje granice

-naučila sam kako da usmerim svoju energiju i vreme

-naučila sam da sam jedinstvena, autentična i slobodna

-naučila sam da brinem o sebi i svom telu, da slušam svoje telo

-naučila sam da primenim pozitivne vrednosti, a da odbacim negativna uverenja, strah, sumnju, krivicu…

-naučila sam da verujem u sebe, da podržim sebe i da radim ono što volim

Voleti sebe je ključ srećnog života! (Pročitaj moj text “Sreća je u nama”).
Zavoleti sebe uz bezuslovnu podršku, saosećanje i svakodnevnu brigu o sebi jeste spoznaja da sve u našem životu polazi od nas samih, pa i sreća i mir. I da nam se sve što dajemo vraća!

Kada sam počela da volim sebe, na površinu su krenule da izlaze situacije u kojima sam spoznala šta nije bila ljubav prema sebi. Bio mi je potreban oproštaj prema sebi zbog stvari koje sam nerazumevajući sebe činila i povredjivala samu sebe. Oprostiti sebi je jako bitan korak ka ljubavi prema sebi!

Tek kada sam se zavolela i bezuslovno prihvatila samu sebe i postala sebi takoreći centar sveta i prioritet shvatila sam da ja imam moć da odaberem ljubav! Da odaberem kako ću se osećati! Da odaberem da budem u miru sa sobom! 

“Vaš je zadatak ne tragati za ljubavi, već samo tražiti i pronaći sve prepreke unutar sebe koje ste izgradili protiv nje.” – Rumi

You may also like

Ostavite komentar