Pita sa višnjama

od: Jovana
Pita sa višnjama

Da li znate kako je pita sa višnjama stigla do Srba? Prva saznanja o pitama dolaze iz drevnog Egipta i Stare Grčke. Pita savijača je stigla kao ponos Austrougarske monarhije, ali je ona zapravo bila otkriće Otomanskog carstva. Razvlačenje kora se pojavilo oko 1500. godine u Istanbulu u Topkakapi palati.

Pita sa višnjama
Da li znate kako je pita sa višnjama stigla do Srba? Prva saznanja o pitama dolaze iz drevnog Egipta i Stare Grčke.… Dezerti Pita sa višnjama European Print This
Serves: 3 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • kore za pitu
  • 2 pakovanja smrznutih višanja
  • šećer
  • ulje
  • prah šećer

Instructions

Nauljiti pleh ili ko ne voli da prlja, može i papir za pečenje da se stavi u pleh. Ja napravim 4 “štapa” u jednom plehu.

Stavim koru pa premažem jednu kašiku ulja i jednu kašiku šećera preko nje, zatim drugu koru preko pa opet kašiku ulja i kašiku šećera preko nje, pa treću koru preko koje stavim kašiku šećera i pola pakovanja smrznutih višanja i sve to lepo uvijem, to jest urolam i prvi “štap” je spreman. Od jednog pakovanja za pitu, pošto mi idu 3 kore u “štap”, dobijem 4 štapa. Kada poređam 4 štapa, premažem ih uljem i stavim da se peče u rernu na 220c  oko 15 minuta, a zatim smanjim na 180c još 30 minuta, izvadim pleh, sačekam 20 minuta da se ohladi, sečem i pospem prah šećerom, po želji naravno i višnjice su spremne, sočne, tope se u ustima, a pitica krckava, mljac mljac! Uživajte!

0 komentar
0

You may also like

Ostavite komentar