Planina Rtanj i hotel Ramonda

od: Jovana
Hotel Ramonda Rtanj

O planini Rtanj kruže neverovatne priče, planina spasenja, planina vanzemaljaca, generator energije, mesto koje posećuju čudna bića. Toliko ispričanih priča sam čula o planini Rtanj, da je bio red da i ja ispričam svoju priču.

Ništa u životu nije slučajno, pa tako ni moj odlazak na Rtanj, ma koliko to izgledalo spontano i slučajno. Mistična planina je pozvala i mene. Da i ja osetim energiju i mir kojima je ova planina okružena. Da se opet zaljubim u predivnu Srbiju i da se vratim prirodi. Kada Rtanj i hotel Ramonda zovu, moraš se odazvati.

Rtanj je planina smeštena u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, između gradova Boljevac na severu i Sokobanja na jugu. Pripada srpskim Karpatima. Njen najviši vrh je Šiljak, prirodni fenomen krškog terena, visine 1565. metara.

Planina Rtanj

 

 

Na vrhu Rtnja je crkvica, kako je meštani zovu, a ustvari to je spomen obeležje vlasniku rudnika Rtanj. Jevrein Julius Ming je izvršio samoubistvo i njegova supruga Greta podiže crkvicu koja je osvećena 1936. godine.

Rtanj je dole širok, a pri vrhu se sužava i čini uzani greben i ivičasti zid, a na istočnom kraju grebena uzdiže se glavni vrh-Šiljak. Skoro je geometrijski  idealna piramida, a to povećava njegovu mističnost. Dok je dole pri dnu peštar i sedimentne stene, gore pri vrhu je krečnjak i zato je bez izvora. Sva voda se sliva u podnožje i izbija u vidu jakih vrela. Sa severne strane je šumovit, ima četinara i listopadnog drveća. Sa južne je u podnožju šumovit, pa prelazi u žbunasto rastinje i pri vrhu je pun trave poznate kao nepeta rtanjesis endemična i reliktna vrsta. Rtanj je mnogo poznatiji po Satureja montani, a to je Rtanjski čaj. Koristi se kao afrodizijak, za plućne bolesti, lečenje prehlada.
Takodje su poznati Rtanjski melemi, kao i Rtanjski med koji sam probala i kupila. Borov i Bagremov med su fenomenalni. I miris i ukus.

 

Planina Rtanj

 

Ukoliko idete na Rtanj obavezno posetite “Svetilište” ili Vrelo – jedno od najjačih energetskih polja “piramide Rtnja”. Služio je ljudima još u praistoriji da se “napune” pozitivnom energijom, ali i da poboljšaju stanje svog organizma. Mesto je pronašao i obeležio akademik Jovan Davidović, a merenja zračenja je vršio međunarodni tim na čelu sa Sašom Nađfeijem. Ispitivanje Svetilišta je rađeno više puta od strane naučnika iz zemlje i inostranstva i utvrđeno je da ima veoma povoljno dejstvo na ljudsko telo, pa se preporučuje umeren boravak na ovom mestu dva dana za redom, maksimalno 20. minuta.

 

Planina Rtanj

 

Što se tiče smeštaja, odluka nije bila teška, jer fascinantni hotel Ramonda na Rtnju nema konkurenciju.

 

 

Utorak popodne, krećem na Rtanj. Neobično, idem na put radnim danima, ali ovog puta utorak, sreda i četvrtak su bili rezervisani za Rtanj i hotel Ramonda.
Vozila sam se nešto više od dva sata od Beograda do hotela Ramonda. Na poslednjem skretanju za Rtanj i Ramondu, vožnja kroz šumu je trajala oko desetak minuta. Zatim se pojavila Ramonda, predivne arhitekture u drvetu. Ulaskom u hotel naišla sam na ljubaznost i srdačnost zaposlenih. Na prvom koraku sam se osećala kao kod kuće. Moj prvi utisak je da hotel ima dušu. Sav je u drvetu, koje mu daje toplinu. Lobi, restoran i predivna terasa restorana koja gleda na bazen i okolnu šumu. A onda sledi odlazak u sobu. Bila sam smeštena u lux studiju sa terasom,  koji je toliko lep i ušuškan i iz kojeg puca pogled na bazen i planinu Rtanj.

Hotelski restoran je predivan. Hrana je prste da poližeš! Sa selekcijom sireva sam oduševljena! Pasta je savršena! A nije ni čudo kada je šef kuhinje Miloš Ristić – maestralan u svom poslu. Sve što on spremi, mora da se pojede. Posebno je zanimljivo što hotel ima svoju organsku farmu. Sve namirnice su pažljivo odabrane.
U pansionskom restoranu sam imala priliku da probam i tuna i tartar biftek koji su preukusni. Sve pohvale na račun kuhinje i osoblja.

 

Jelo na Rtnju

 

Spa centar nije veliki, ali je jako prijatan. Poseduje bazen, djakuzi, tursko kupatilo i saunu. Hotel takodje poseduje fitnes centar.
Posebno je prijatno osetiti čaroliju Sunca i svežeg vazduha na ležaljkama ispred bazena i isprobati osvežavajuća pića. Nesvakidašnje mi je bilo što sam i danju i noću slušala kako žabice krekeću. Kao da sam negde daleko u prirodi, takav mi je bio osećaj, a ne u hotelu.

Imala sam tu čast da upoznam direktora hotela Ramonda gospodina Nikolu Jakovljevića koji je divan domaćin i koji se brine da sve u hotelu savršeno funkcioniše, a da se gosti osećaju kao kod svoje kuće. I mogu vam reći da u tome uspeva. Osećala sam se kao kod kuće, iako sam prvi put boravila u hotelu.

Inače moj omiljeni kutak u hotelu Ramonda je biblioteka u kojoj možete da uživate u preko 2 000 naslova raznih knjiga i stripova.

Jedina mana, ako može tako da se nazove ovog hotela jeste što ima samo 21 sobu. Zato požurite, rezervišite svoje mesto na Rtnju na vreme. Nećete pogrešiti ukoliko posetite ovu lepotu Srbije. Ukoliko ste već bili ili planirate da idete, pišite mi vaša iskustva u komentaru.

 

Planina Rtanj

You may also like

Ostavite komentar