Sistemske konstalacije – Energetska metoda razbijanja blokada i rešavanja problema

od: Jovana

Sistemske konstelacije  su fenomenološki, transgeneracijski, iskustveni, vanvremenski i vanprostorni metod kojim se može uspešno uticati na razne vrste problema. Sistemske konstelacije su nastale razvojem i unapređenjem Porodičnih konstelacijakao grupna sistematska terapija. Porodične konstelacije – je razvio svetski poznati nemački terapeut i filozof Bert Hellinger.

Sistemske konstelacije se bave rešavanjem problema na energetskom nivou u svim sistemima kojima pripadamo (porodica, prijatelji, poslovno okruženje, škola…) i njihov cilj je energetsko balansiranje sistema kojima pripadamo.

Uvidi na Sistemskim konstelacijama i deblokiranje pozitivne energije deluju isceljujuće. Naš problem  polako počinje da se rešava na jedan drugi način, koji se odvija na energetskom nivou i daje novi tok i pravac našim životima. Ovaj isceljujući proces odvija se polako, sigurno i nezaustavljivo, prožimajući naše živote, živote naših članova porodice, kao i živote osoba sa kojima smo u emotivnoj vezi ili sa kojima smo bili u konfliktu. Meta konstelacije – u zavisnosti od problema koji klijent tim putem želi da reši, uvode se prestavnici za Meta – pojmove kao što su duša, duh, telo i sudbina.Susret sa Sistemskim konstelacijama

-Radionica

Moj prvi susret sa “Sistemskim konstelacijama” je kada sam odlučila da odem na radionicu na nagovor moje predivne terapeutkinje Ksenije. Ali kako ništa u životu nije slučajno, pa tako nije bio ni moj susret sa jednim od najboljih, ako ne i najboljim konstelatorom Srđanom Popovićem! Čovek od 60-ak godina, predivne energije, blage naravi  i odličnog “njuha” to jest osećaja kom učesniku treba da dodeli koju ulogu, odnosno koje iskustvo je svakom učesniku potrebno i korisno na njegovom putu ličnog rasta i razvoja. Još kada sam shvatila da je Srđan stari porodični prijatelj sa kojim sam čak jednom prilikom i sarađivala u okviru nekog posla, mom iznenađenju nije bilo kraja. Onda shvatite da vi ustvari samo mislite da poznajete nekoga! A poznajete nekoga samo onoliko koliko vam taj neko dopusti. Koliko vas pusti da mu se približite, da ga upoznate i da vam se ogoli. Sa jedne strane sam se jako obradovala što je to poznata osoba, a sa druge strane je postojao strah, jer ipak je on porodičan prijatelj. Ali kada ste “u rukama” konstelatora koji je više nego profesionalac, koji je maestro u svom poslu, onda bojazni nema. Jednostavno strah iščezne kao da nikada nije ni postojao. Iako na početku svake radionice konstalator novim učesnicima sve lepo i potanko objasni, moje prvo učestvovanje na radionici bilo je krajnje čudno, zbunjujuće, pomalo i zastrašujuće. Kada dođete prvi put i posmatrate druge učesnike, imate osećaj kao da ste upali u neko kolektivno ludilo, u neki film strave i užasa iz koga želite što pre da izađete jer gledate učesnike koji ispoljavaju najrazličitije emocije, smeju se, plaču, ljuti su, besni, ponekad nezainteresovani, imaju telesne reakcije i druge senzacije. Ali onda postanete učesnik i sve vam postane kristalno jasno! Ova metoda je fascinantna!

Sistemske konstelacije – nam omogućavaju da napredujemo u ličnom rastu i razvoju, da iskusimo različita osećanja i emocije, da se suočimo sami sa sobom. Prisustvovanje na radionici je novi iskorak u ličnom, telesnom, duhovnom i duševnom napretku i radu na sebi.  Suočavanje sa sobom, želja za promenom i rešavanjem problema i lična odluka da izađemo iz date situacije su važni koraci na putu ličnog rasta i razvoja!

Svako od učesnika na Sistemskim konstelacijama dobija poruke i uvide koji mu služe u svakodnevnom životu. Odnos prema životu i životnim problemima se menja i postaje pozitivan, a međuljudski odnosi postaju kvalitetniji. Najvažnije je da znate da svaki problem sa kojim se susrećemo u životu ima svoje rešenje! Ma kako se nama to činilo u datom trenutku. Na radionici dobijamo uvid osvešćivanja problema i posmatranje problema iz totalno drugog ugla. Osvešćujemo svoje mane, loše osobine i lične životne greške. A radeći na njima postavljamo temelje ličnog rasta i razvoja. Na radionici je najvažnije da budete opušteni i otvoreni!

radionicama Sistemskih konstelacija – učestvovanje je dobrovoljno i odgovorno, u njima stičemo nove uvide i iskustva i svako od učesnika preuzima ličnu odgovornost za svoj lični proces. Ako ste izabrani za predstavnika potrebno je samo da se prepustite energiji pozicije, osećanjima i informacijama koje same dolaze! Da uđete u rezonancu sa energijom osobe ili pojma koji predstavljate u toj “ulozi”. Učesnici osećaju fizičke i emotivne promene koje daju informacije o članu porodice za čijeg su predstavnika izabrani.

Za svoj prvi rad na Sistemskim konstelacijama, sem dobre volje i želje potreban vam je genogram i intervju sa konstelatorom koji se obavlja nasamo, kao i određivanje pozicija to jest učesnika.

Genogram – prošireno porodično stablo, koji pored informacija o članovima porodice, treba da sadrži i ključne ličnosti, događaje i činjenice.

Učesnici se “susreću” sa energijom pojma ili osobe koju predstavljaju i u toj “ulozi” mogu osetiti razne emocije, telesne reakcije i druge senzacije i porive koji imaju veze sa temom, rešavanjem problema, dileme ili događaja zbog kojeg je rad postavljen. Do tada skrivena, blokirana dinamika sistema izlazi na površinu i konstelator je detektuje kroz te manifestacije učesnika i tumači na osnovu stečenog znanja i iskustva u Sistemskim konstelacijama. Na osnovu mog iskustva, a uradila sam nekoliko radova, polako ali sigurno “stvari” počinju da se pomeraju, a problem polako rešava. Ako sumnjate, probajte! Nećete pogrešiti, jer ova metoda provereno radi! Samo je potrebno vreme i strpljenje! Preporuka je da između dva rada prođe barem mesec dana, kako bi se pokrenula energija!

You may also like

1 komentar

Jared 12/07/2021 - 13:29

Pretty portion of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact loved account your blog posts.
Anyway I will be subscribing to your feeds and even I fulfillment you
get right of entry to constantly rapidly.

Odgovor

Ostavite komentar